Репортери без граници: Кабинетът трябва да гарантира сигурността на журналистите

Продължава да засиленото полицейско присъствие в двата цигански квартала на Русе "Тракцията" и "Селеметя", макар че обстановката там е спокойна, предаде БНР.

Група мотористи премина преди два дена през кварталите и притесни жителите им от евентуална саморазправа след убийството на журналистката Виктория Маринова.

Българското правителство трябва да гарантира сигурността на колегите на убитата журналистка Виктория Маринова. Това заяви Полин Адес-Мевел, ръководител на бюрото на "Репортери без граници" за Европейския съюз - регион Балкани.

Адес-Мевел е категорична, че е рано да се правят заключения дали убийството на русенската журналистка е свързано с работата ѝ, но от "Репортери без граници" настояват да се провери дали заподозреният за престъплението Северин Красимиров е действал сам или има и други замесени.

Ние се чудим защо няма отговор на нашите призиви. Не смятаме, че българските власти положиха усилия да защитят журналистите от сайта "Биволъ" Също така в неделя призовахме да се осигури защита на колегите на Виктория Маринова, независимо дали убийството ѝ е свързано с работата ѝ или не, заяви Адес-Мевел.

Според нея реакцията на обществото, на правозащитните организации и на всички на практика е била изключително силна.

От "Репортери без граници" считаме, че е нормално да има толкова силна реакция, защото имаме трети случай на убит журналист за по-малко от година в Европа. Ние отчитаме, че тя беше журналист, който заяви намерение да продължи да следи историята с корупцията и че на живота ѝ бе посегнато няколко дни след излъчването на предаването ѝ.

Не мисля, че реакцията ни беше прибързана. Като организация ние сме напълно съгласни с факта, че трябва да се следят много внимателно резултатите от разследването, провеждано от българските власти, каза Полин Адес-Мевел.

Властите в Германия, където беше задържан Северин Красимиров, обявиха вчера, че до 10 дни ще екстрадират заподозрения за убийството на Виктория Маринова.

Лайвнюз