Продажбите на дребно в Китай през април нарастват най-бавно от 2003

Китай отчете изненадващо по-бавен растеж на промишленото производство и продажбите на дребно през април, с което засили прогнозите, че властите в Пекин ще бъдат принудени да въведат допълнителни мерки за стимулиране на местната икономика на фона на ескалацията на търговската война със САЩ, съобщава Ройтерс, цитирана от Инвестор.

Продажбите на дрехи се понижават за първи път от 2009 г., навеждайки на мисълта, че китайските потребители изпитват все по-силна тревога относно икономиката, дори преди повишаването на американските мита върху вноса на стоки от Китай да увеличи страховете на износителите.

Продажбите на дребно също представят по-слаби резултати от очакваното, като техният растеж достига 7,2% през изминалия месец на годишна база, което представлява най-бавният темп от май 2003 г.

В това отношение данните изостават съществено от прогнозите за ръст от 8,6 на сто, както и от мартенските резултати, когато продажбите нарастват с 8,7%.

При промишленото производство ръстът се забавя с повече от очакваното до 5,4 на сто през април спрямо година по-рано, докато през март този показател отчете растеж до 8,5%.

Някои анализатори твърдят, че данните от март са били подкрепени от еднократни и временни фактори.

Специалисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че промишленото производство ще отчете ръст с 6,5 на сто през април.

Производството на моторни превозни средства се понижава с 16% на фона на спад в търсенето. При седаните производство отчита понижение от 18,8 на сто, най-голямото от септември 2015 г.

Като  цяло продажбите на автомобили през април се понижават с 14,6 на сто, отчитайки 10-ти пореден месец на спад.

От друга страна, пазарът на труда в Китай остава стабилен през изминалия месец, като се наблюдава по-ниско ниво на безработица.

През април нивото на безработицата в градските райони е на равнище от 5%, което е с 0,2 процентни пункта по-ниско спрямо март, посочват от Националното статистическо бюро на страната.

Лайвнюз