Красимир Вълчев: Спорните текстове в учебниците по история ще се променят

Министърът на образованието Красимир Вълчев потвърди, че спорните текстове, свързани с периода 1944-1989 г., в учебниците по история за 10-ти клас ще бъдат променени, предаде БНР.

Имаме предложени редакции от издателствата. Можем да кажем, че три от петте учебника могат да бъдат утвърдени. Другите две издателства - не искам да ги персонализирам, може би ще направят още допълнителни промени. Учебници ще има на 15 септември, допълни Вълчев.

Преди две седмици фондация "Истина и памет" излезе с петиция, в която се посочва, че са премълчани ключови факти и събития от българската история в периода 1944-1989 г. и периода на прехода към демокрация след 1989 г., с манипулативното, подвеждащо или тенденциозното им представяне в новите учебници по "История и цивилизации" за 10-ти клас.

Цитира се и информация от сайт, публикуващ разсекретените документи на Държавна сигурност, според който в новите учебници е спестена информация за концлагера "Белене", атеизма, репресиите срещу църквата, а възродителният процес е представен манипулативно.

Дни след критиките Министерството на образованието замрази временно процедурата по одобряването на учебниците.

Лайвнюз