БАБХ към стопаните: Спазвайте изискванията за биосигурност

Към момента няма ново огнище на африканска чума по свинете. Това стана ясно на семинар на Българката агенция по безопасност на храните, посветен на опасната зараза по животните, предаде Дарик.

Заместник-директорът на агенцията д-р Петя Петкова обясни, че освен в България, болестта е засечена и в Белгия, Чехия, Полша, Естония, Литва, Латвия, Унгария и Румъния.
 
Ваксина за профилактика на заболяването все още не е открита. „Затова е важна профилактиката на животните“, уточни д-р Петкова: "В разработените от БАБХ инструкции, които са публикувани на интернет страницата, има минимални правила за биосигурност, които следва да се спазват от всички стопани. Те са разписани, а в кампаниите, които провеждаме през последните години, също разясняваме минималните изисквания за биосигурност".

Ето в какво основно се състоят те: "Задължително ограда, която да възпрепятства контакта между домашни и диви животни, забрана за изхранване с кухненски отпадъци, да се ограничи максимално достъпът на външни лица до стопанствата. Това са минимални прости правила, които наистина предпазват личните стопанства от евентуално проникване на вируса", обясни д-р Петкова

Лайвнюз