Манолова: Все още се спори чия собственост е мантинелата край Своге

Екипът ми се срещна с жители на Своге, за да чуе справедливите им искания след катастрофата с автобус, която отне живота на 20 души. Имам информация, че падналите пътни знаци са поставени обратно, както и че маркировка не е поставена. Това каза омбудсманът Мая Манолова след срещата с граждани на Своге, предаде БТА.

"Както бях поела ангажимент съм изпратила писма до Национална следствена служба и прокуратурата, с настояване за търсене на виновен, който е поставил мантинелата, до момента нямам отговор. Спорът чия собственост е тя към момента не е разрешен. Настоях пред АПИ да започнат действия поправка на мантинелата. Това действие няма да се счита като поемане на отговорност, а се прави на добра воля за решаване на този въпрос", заяви Манолова.

По думите на члена на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов, този път е труден за поддръжка, тъй като е в Искърското дефиле и при всеки дъжд се получава свличане на скална маса. "Въпреки това АПИ няма да жали сили и средства да го поддържа и то в добро състояние", увери той. „Трябва да сме солидарни“, обърна се той към шофьорите. „Когато видиш поставен конус, да го заобиколиш“.

По отношение на мантинелите, са поръчани допълнителни прегради, които ще се монтират в рисковия участък, стана ясно от думите му.

Зам.-кметът на Своге Валентин Михайлов заяви, че отводняването е факт. Като ангажимент е поет проекта за изграждане на пасарелка над спирката на Дреново. Опитите за пешеходна пътека, според него, са неуспешни, защото от КАТ имат опасение, че колите няма да могат да спират след завоя.

1 500 000 автомобила са преминали по републиканския път София-Мездра край гр. Нови Искър за 2017 година, а тежкотоварното движение почти винаги е със сериозно превишение на скоростта.

Според Атанасов, Искърското дефиле не може да се преминава с повече от 50 км/ч.

Освен с конуси вниманието на водачите на превозни средства не може да бъде повишено по друг начин, обясни Атанасов.

По време на работната среща беше прието предложението на гражданите АПИ да провери съвместно с тях състоянието на пътищата.

Лайвнюз