Неочаквано високи цени на свободния пазар на ток през април

Нови неочаквано високи цени на тока на свободния пазар отбелязва бизнесът от април. Цената на тока на свободния пазар ще се увеличи отново след като падне таксата за износ, категорични са както от бизнеса, така и представителите на държавата. Това беше и причината за срещата между работодатели, синдикати и министри в Министерския съвет, предаде БНТ.

Според бизнеса логичното решение на този проблем е да отпадне и такса внос, за да могат нашите компании да внасят ток на по-ниски цени. Държавата ще обмисли тази опция. Работодателите предупреждават, че ако не бъде взето решение, няма да могат да увеличават заплати тази година.

От бизнеса изтъкнаха и факта, че на нашата борса се предлага много малко ток, според енергийното министерство, обаче това не е точно така.

От ведомството все пак предвиждат с последните промени в закона за енергетиката, които ще бъдат финализирани до две седмици да се разшири кръга на производителите на ток, които продават на борсата.

От бизнеса настояват още Комисията за енергийно и водно регулиране вече да не определя в последния момент новите цени на електроенергията както за бита, така и за бизнеса, а месец предварително.

Друг проблем, който беше поставен от синдикатите, е бъдещето на заплашената от фалит държавна ТЕЦ "Марица изток 2".

След Великден се очаква окончателното решение на Брюксел дали държавата може да подпомогне теца с 200 млн. лева или не.

Лайвнюз