С 10 стотинки поскъпнаха горивата преди празниците

Цените на бензина тръгват нагоре дни преди голямото пътуване за Великден. Търговци очакват още едно поскъпване до края на седмицата, предаде БТВ.

За седмица бензин А-95 поскъпва с 3 стотинки, а за месец с 8. За последните три месеца за литър от най-масовото гориво обаче плащаме средно с 26 стотинки повече. По данни на "Фуело" днес средната цена на бензин А-95 е 2,20 лева. Най-ниската цена е 1,99 лв. на едининични бензиностанции в Поморие и Ботевград например, а най-високата - 2,41 лв., в района на Калотина.

При дизела цените се държат по-стабилно. Там за изминалата седмица литърът дори поевтинява, макар и само с 1 стотинка. От началото на годината обаче цената е с 16 стотинки нагоре.

Според търговците на горива доставните цени, особено за бензина, налагат поне още едно поскъпване до края на седмицата с 3 - 4 стотинки.

"Последните 2 месеца цената на дизела, на която пазаруваме всички ние, на тон се е увеличила със 60 долара, а на бензина - много повече 180 долара на ток, което в стотинково изражение на колонките е 10 - 12 стотинки на дизела и 20 - 24 на бензина. Предполагам до края на седмицата трябва да се компенсират тези 4 стотинки", каза Димитър Хаджидимитров, собственик на бензиностанция.

Дали са възможни ценовите рекорди от есента на 2018 г. все още не е ясно. Тогава литър А-95 струваше почти 2,40 лв. След това цените тръгнаха надолу, като найниски бяха в края на януари тази година.

От газовата и петролната асоциация пък са категорични, че поскъпването у нас е единствено заради цените на международните пазари.

Лайвнюз