Шофьори от Столичния градски транспорт се оплакват от робски труд

Шофьори и ватмани от Столичния градски транспорт да полагат извънреден труд в нарушение на Кодекса на труда, което води до инциденти. Това съобщиха от гражданската организация "Спаси София" пред БТВ.

Последният инцидент е от 8 февруари. Шофьорът на автобус 98 губи управление над возилото малко преди село Железница, след като му прилошава. Удря се в дърво. За последните 39 дни, шофьорът е почивал само четири, а до деня на катастрофата е работил 14 без почивка, показват данни на гражданската организация "Спаси София".

Не са рядкост водачи с между 350 и 500 часа годишно, при допустими 150. Това създава изключително сериозни рискове за сигурността на градския транспорт. Допускането на преумора за хората, отговорни за живота на стотици хиляди пътници дневно е крайно безотговорно, отбелязват още от гражданската организация.

"Това е изключително опасно, особено за сектори като Градския транспорт, където от един човек, зависи живота на 200 души", коментира пред БТВ Андрей Зографски от "Спаси София".

От Столичен автотранспорт обясняват, че понякога шофьорите работят извънредно заради липсата на кадри. Казват, че всичко се случва по правилата, а всеки извънреден час се заплаща.

Лайвнюз